Elsőre egy olyan ebédet osztok meg veletek, amit szerintem igazán könnyű elkészíteni.

Levesnek a zöldborsólevesnek egy nagyon finom elkészítési változatát készítettem, mégpedig:

50 dkg zöldborsó, 30 dkg darálthús, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db gyökér, 3 szem burgonya, 1 db zöldpaprika, 1 tubus sajtkrém, só, bors, delikát, kevés étolaj.

A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom, és a kevés étolajon üvegesre pirítom. Rárakom a darálthúst, és addig pirítom őket együtt, míg a hús ki nem fehéredik. A zöldségeket megtisztítom, és apróra kockázom. A paprikát hosszában felszelem. Amikor a hús már elkészült, hozzárakom a zöldborsót, egy kicsit átforgatom, és felöntöm vízzel. Adok hozzá sót, borsot, delikátot, és belerakom a zöldségeket. Felfőzöm, majd lefedem és kis lángon addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzákeverem a tubus sajtkrémet, még egy pár percig forralom és tálalható.

A második pedig rizskók. Ehhez szükséges 1/2 kg rizs, 1 liter tej, 2 dl víz, 7 kanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 db tojás, 25 dkg margarin mazsola ízlés szerint.

A rizst a tejben és a vízben fedő alatt megpárolom (lehetőleg valamilyen teflonos edényben, mert hajlamos, hogy leragadjon). Férerakom hülni, közben az 5 db tojás fehérjét szétválasztom a sárgájától, és berakom a hűtőbe. A tojás sárgájához hozzáadok 4 kanál porcukrot, a 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg margarint, és az egészet robotgéppel egy homogén masszává kavarom. Amikor kész, hozzáadom a párolt rizst, jól összekeverem, beleszórom a mazsolát. A tojásfehérjét a maradék 3 kanál porcukorral keményre habosítom, majd azt is hozzáadom a már majdnem kész keverékhez. Óvatosan, de alaposan összeforgatom az egészet és a maradék margarinnal kikent jénai tálba öntöm. 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.

Remélem elnyeri tetszéteseket a recept, folyt.köv.

Jó étvágyat!